All Categories


Pages

PENGECAMAN JANTINA BAGI PUYUH IKTA BERUMUR SEHARI (1 DAY DOQ) DI ITU

LATAR BELAKANG

 

Puyuh IKTA merupakan antara puyuh pedaging yang terkenal di Malaysia. Puyuh IKTA ini mempunyai berat melebihi 280g pada umur 42 hari berbanding baka puyuh yang lain. Namun terdapat satu perkara yang perlu diambil berat bagi menyelesaikan masalah pengecaman jantina di peringkat anak berumur sehari.

 

Ini kerana, pihak penternak yang berskala kecil tidak dapat menampung pembelian anak puyuh yang banyak dalam satu masa. Dengan ini, kajian bertujuan melihat kaedah pengecaman jantina anak puyuh melalui kehadiran garis lengkung yang gelap di atas mata dan kriteria yang lain. Kajian ini juga perlulah mudah dan praktikal dijalankan oleh penternak khususnya dalam usaha mengenalpasti jantina anak puyuh berumur sehari.

 

Irdayu, H., Ahmad Shafri, H., Jumaiza Mizwa, M.T., Summah, K., Norhaidayah, J. & Nurhayati, M.Y. 2013. Laporan Tahunan Institut Teknologi Unggas Melaka 2013.

download


More Info

Upload By : Mastura Bt Yaacob

About this Article Paper
  1. Irdayu H., Ahmad Shafri H., Jumaiza Mizwa M.T., Summah K., Norhaidayah J. dan Nurhayati M.Y. (2013). Pengecaman Jantina bagi Puyuh IKTA Berumur Sehari (1 day DOQ) di ITU. Laporan Tahunan Institut Teknologi Unggas Melaka 2013. 

Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMost Viewed - All Categories